onsdag 15 februari 2012

Det börjar ploppa upp

Det är möjligt att det bara är jag som ser den. Chiligrodden. Men för mig är den stooor. Det första som kommer upp i sålådorna möts med en sådan KÄRLEK :-)))))

Ni ser väl...(och då menar jag inte den lilla snäckan som alltid verkar följa med såjorden från Blomsterlandet)

Då får man väl säga att förgroningssäsongen är igång! I år har jag förberett för odling av det som ska förgro nere i källaren med en stålhylla från Cheapy och kallvita lysrör från Biltema (om nu någon tar mina tips till sig och köper dessa så glöm ej att det bara är armaturen som ligger i förpackningen, lysrören köps separat). Det tillsammans med den där kärleken skall väl få de små sådderna att känna sig som kungligheter. Kan undra om dom fattat att alternativet är en enkel  till komposten?

Lysrörsarmatur från Biltema

I höstas fick jag en näve med frö från föräldrarnas Helleborus foetidus. Jag sådde dom i växthuset och lät dom stå där ute tills frosten kom. Då syntes några tendenser till groende och nu sedan dom kommit in i uterummet växer dom fint (här är allt mellan ett par plusgrader till upp mot 20 soliga dagar så någonstans prickar jag väl in idealtemperaturen :-))).

Spirande grenig julros

Såg att senaste numret av Allt om Trädgård hade ett minitest på plantetiketter. Där fanns bl.a pinnar i trä (bambu) från Botanicus, 39 kr för 5 st, Weibulls 35 kr för 10 st och från Nether wallop trading co. finns det i ek, 5 st för 59 kr. För dom pinnarna måste man antingen ha en rejäl plånbok eller ha väldigt få plantor.

På Biltema hittade jag istället en hel påse med 5 kg pinnar för 55 spänn. Och 5 kg är många pinnar! Det räcker t.o.m till att byta ut dom när träet  ruttnar i krukorna (eller varför inte lägga ett lager olja eller lack på den halvan som ska ner i jorden? Miljövänligt sådant naturligtvis.....)  Egentligen har butiken tänkt sig att vi ska använda trästickorna  till att tända brasan med. Och det kan man ju också göra om man vill det.

Spinkeved från Biltema blir finfina odlingspinnar
Blyerts håller bäst på de flesta planteringspinnar

Våren är definitivt kommer till orangeriet (jo, jag vet att det är ett vanligt uterum men jag vill så gärna kalla det vid detta underbara namn, och i bloggvärlden kan man ju försköna och drömma sig bort!) Tulpaner med och utan lök, hyacinter, iris och pärlhyacinter har fått flytta in för att göra familjen glada och lyckliga (misstänker starkt att ingen annan i familjen ens har noterat att där står doftande härliga lökar, men jag tror på att krypa innanför små- och storkarlarnas medvetande och inväva dom i behaglighetskänsla med sådana här medel)

Miscanthus tittar in i vårlökarnas behagliga boning


Tulpanerna står sig länge i uterummet. Ibland när det kommer fingäster för att bälga kaffe får dom komma in på bordet några timmar.

6 kommentarer:

 1. Idag har jag skickat iväg min beställning till Impecta :-)
  Såg förresten tulpanerna i ditt orangeri i går när jag besökte den duktiga hårfrisören du har till granne. Tack för tipsen på pinnarna!
  Hej hopp

  SvaraRadera
 2. Att de säljer spinkeved på Biltema... skumt tycker jag för det är väl ändå sånt man fixar själv när man yxar till vedträna lite eller??? Vad vet jag förresten, har ju ingen öppen spis, grrr.
  Jag ser grodden inbillar jag mig, snäckan ser jag klart och tydligt.
  De lever lyxliv hos dig. Både frösådderna och gubbsen som omges av härligt fix och glamour.

  Kramar
  Anna

  SvaraRadera
 3. Härligt när man kan vår inne och vinter ute eller hur?
  Ha en skön kväll
  Annika

  SvaraRadera
 4. Jamen, så klart jag ser den. Den är ju galet STOOOOR!
  Förstår din lycka. Kände precis samma sak igår när jag såg det första gröna - man kissar ju nästan på sig av glädje... ;)

  Såg också jättepåsen på Biltema! Bra pris på bra pinnar.

  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 5. Kanske fika på fredag em? Jag slutar 13:30 om du är hemma kan vi ju titta förbi jag och lillan om hon är frisk vill säga för idag hade hon hög feber 40,3 stackarn :-(
  Kram på dig!

  SvaraRadera
 6. Mer ljus? Välkommen att tävla om en odlingslampa på http://moliden12.blogspot.com/

  SvaraRadera

Jag blir jätteglad om du skriver en hälsning.

Har du ingen egen blogg eller googlekonto, klicka i Anonym så kan du skriva en hälsning ändå.