lördag 17 september 2011

Stenmör i Lilljohnsröset.

Mör känner jag mig i hela kroppen nu. Efter en dags byggande av stenmur, eller stenröse ska jag nog kalla det så att jag inte får murargubbsklanen på mig, är man lite lätt vingabröten. Projektet vid min sistasolenhörna är inne på upploppet.


Igår kom sambons sms strax innan jag skulle gå hem från jobbet.
" -Släpet är på. Ska du hämta sten?"
Sagt och gjort, för vad gör man inte när gubben kopplat på? Detta kallar jag fredagsmys! Två vändor blev det ut till Vresroselisabeth på Lilljohns för att hämta stenen jag behövde. Tror minsann att muren får heta Lilljohnsröset...

När hela härligheten var avlastad och jag tittade på högen på garageuppfarten kände jag bara...kärlek... När jag berättade det för sambon tittade han på mig som om...ja, som om det var dags att köra ett nytt varv med bilen och denna gången till någon instutition.


Det finns säkert lika många skolor i att lägga mur som det finns stenläggare och jag tänker inte gå in på det eller ens ta reda på "hur man gör". Dessutom tror jag inte att bönderna som lavade upp "gärsgårarna" runt ägorna förr tänkte på att lägga dom på något speciellt sätt och med "rätt" underlag. Och dom står än. Efter hundratals av år.


Min lilla mur, röse, skapades med kärleken till stenen och flera vändningar och vridningar av det tunga guldet. Jag hoppas inte Helge Lundstöm vände sig för mycket i sin himmel om han råkade titta ner i eftermiddags.


För övrigt så, när den dagen kommer att det är dags att gräva ner mig, så önskar jag mig ett alldeles eget röse någon meter över min kropps sista viloplats i detta livet. Tänk ett röse med en nedlagd sten av varje människa som kallar sig min vän. Misstänker att det finns lagar och förordningar skrivna av vår tids stelbenta stackars byråkrater som förbjuder sådant....men då hoppas jag verkligen att folk står över det och lägger en sjuh-lvetes med massa sten...


6 kommentarer:

 1. Sten är så vackert. Har stenmur utanför huset plus en liten vid altanen. Dom står så dom talar med varandra............Låter fint med stenröse över graven, men låt oss hoppas det dröjer länge innan vi är där!
  Säkerligen får du lite täningsvärk i morgon, men det kan det väl vara värt./Christina

  SvaraRadera
 2. SNyggt, men jag förstår att det känns i kroppen.

  Kram!

  SvaraRadera
 3. Bra jobbat... det blir så fint med din stengärdsgård.

  Gillar dina funderingar om ett äkta gravröse. Att alla som var ens vän i livet fick lägga på var sin sten... kanske var det så de forntida gravrösena kom till???

  Kram Anna Vattenkanna

  SvaraRadera
 4. Överlever jag dig (Gud förbjude) så ska jag ägna min sista del av livet att kånka sten. Du ska få bära dem på kistlocket och över varje sten ska det sväva ett vackert ord som bildar meningar om hur fantastiskt stark du var.

  Kram
  Anna

  SvaraRadera
 5. Tänk vad glad man kan bli ibland när ens 'käre'kommer med trevliga förslag!Kan det bli bättre en fredag kväll?;-)
  KRAM från mig!

  SvaraRadera
 6. Helt rätt. Kör på och gör muren som ni vill ha den. Det blir ju hur bra som helst. "Förståsigpåarna" kan ju göra som de vill - hemma hos sig ;)

  Själv väntar jag på ett lass med stenar att lägga längs med gatan. De är så stora stenar att det krävs kran för att få dit dem. Ska bli skönt att bara stå och peka. "Lägg den där. Och den där. Eller vänta, liiite mer till höger"...


  Hälsar Tamara

  SvaraRadera

Jag blir jätteglad om du skriver en hälsning.

Har du ingen egen blogg eller googlekonto, klicka i Anonym så kan du skriva en hälsning ändå.