måndag 23 maj 2011

Taraxacum

"Jag lät alla mina maskrosor finnas, fast jag vet att dom kallas ogräs och bör rotas ut. Men det är så skönt att sitta och minnas, små solar i gräset när sommarn är slut..."
(som Carl-Anton sjöng så grannt)



Mari, apropå ditt inlägg. Går det verkligen att hata maskrosor? Bilden är tagen häromdagen hemma på min barndoms ängar av ett av gråpäronen (så det är inte i min trädgård vyn är ifrån. Då hade grannen nog fått spel....)

Tänk så mycket man kan göra med sina maskrosor. Maskrosvin som min morfar alltid gjorde, använda späda blad i sallad, lura någon att lukta på blomman och färga näsan gul, blåsa iväg de vackra fröna (nästan lika kul som såpbubblor, fina kransar att binda och sätta på huvudet eller annan lämplig plats, friterade maskrosblommor, maskrosmarmelad, gummi till mugghållare i Fordbilar... (jo, det där sista har jag faktiskt googlat, inget jag kom på själv...)

Maskrosvin

3 liter maskrosblommor
(ta bort det gröna)
4 liter vatten
3 citroner
1,7 kg socker

Gör så här:
Häll kokande vatten över blommorna
Låt stå i 12 timmar
Sila ifrån blommorna
Tillsätt socker och de skivade citronerna
Rör om
Täck kärlet
Se efter då och då om det blir mögel eller skum på ytan
Ta i så fall bort det
Sila vinet efter 2 1/2 vecka
Häll upp på flaskor och förvara svalt


Så vad säger du Mari, lämna tillbaka maskrosjärnet kanske??

4 kommentarer:

  1. Hej!
    Om jag ensam fått välja hade vi åkt till skåne för länge sen :-)Jag har varit på Österlen många semestrar men det var innan mitt intresse tog riktig fart!Så jag har missat det mesta hm....
    Härlig trädgård du varit i!Ja tänk att få bada däri underbart!
    KRAM från mig!

    SvaraRadera
  2. Ja du Anette det kanske man skulle, blev i alla fall sugen på att göra maskrosvin ;-)
    Och visst är de vackra!

    SvaraRadera
  3. Farfar gjorde maskrosvin...undras om det är så gott att det är värt besväret med allt plockande. Jag binder hellre en krans tror jag.

    Kram
    Anna

    SvaraRadera
  4. Ha ha gud va roligt du och alla ätbara blommor.
    Måste nog testa någon gång....något år:)
    Karro

    SvaraRadera

Jag blir jätteglad om du skriver en hälsning.

Har du ingen egen blogg eller googlekonto, klicka i Anonym så kan du skriva en hälsning ändå.