lördag 5 november 2011

Livgivande lördag

De här dagarna är lätträknade nu tycker jag. Då man känner direkt när man vaknar och tittar ut... " -Jag måste ut i trädgården!!!!!!!!!!!" (nog f-sen brukar de få dagarna nu på hösten sammanfalla med arbetsdagar!) I dag var en sådan dag och man blir skönt glad i hela kroppen. Man paltar på sig sina rejäla kläder som inte skulle platsa på hur många catwalkar som helst, går ut och sedan bara försvinner tiden. Det blev lite löv- och barrstäd (inte för mycket, det mesta får ligga kvar och goa till sig under vintern) och växthuspilleri.

Å vilken pellis är detta? Det kommer jag inte ihåg ikväll...
Fortfarande finns det pelargoner, fuchsior, oliver, physalis, chili och trädtaklökar som snart ska in på övervintring ute i växthuset.

Pelargon 'Springfield Black'
Nu känns det verkligen att en ny säsong tar sin början. De här månaderna som ligger framför oss när man  går och petar med sina övervintrare. Lite ställföreträdande trädgårdsarbete. Konstgjord andning för en trädgårdsälskare. Att gå och titta till, vattna, kolla temperaturen, knipsa lite blad, ha ihjäl några invaderande löss eller annat som försöker förstöra lugn och sinnesro, det får en att ta sig igenom kyla och elände med förståndet i behåll.

Physalisblomma och chilin 'Jamaican bell'
Läste krönikan av Maja Aase i tidningen Allers Trädgård häromdagen: "De som är särskilt lyckliga i sin trädgård vet att uppskatta småstunderna. Som tant hyllar jag "en kvart om dagen"- filosofin. Det handlar om att gå omkring och knipsa varje dag. För knipsandet är livgivande meditation". Så sant, så sant! Fast ordet tant behövde jag ju inte citerat. Jag går tillbaka i texten och redigerar.... Hold on.

Pelargon australe
Nu på kvällen efter utfodrandet av hungriga krigare (då syftar jag speciellt på ena sonen som kom ner till maten efter en hel dag i fält. Den stackaren har, med undantag för en fikapaus ute i höstsolen, slagits med alla möjliga banditer och bös ända sedan han vaknade...framför datorn...) satte jag mig en stund ute i växthuset. Där i mörkret bland levande ljus mår man som en lycklig drottning. Efter en stund kom minsta Videkvisten (3,5 år) ut till mig. Vet ni vad han sa?????

Pelargon 'Jean Bart'
 "Jag har fått den knasigaste mamman. Vad gör du här? Det är varmare inne"

Trädtaklök
Vad säger man...:-)))) Fast jag tror minsann att han tyckte att det var ganska så mysigt, för sedan satte han sig tillrätta och kollade in stjärnor, måne och flygplan som for över himlen.

Klart att silverbesticken ska användas.
När vi satt där ute i friden fick vi sms från äldsta sonen (jodå, mobilen fanns med i fickan, det går ju inte att vara helt frånkopplad!). Han berättar på plats från London att det är halvlek i matchen mellan Manchester City och Queens Park Rangers. Stämningen är på topp och det står 1-1. Tyvärr har dom råkat hamna mitt i QPRs klack så den nyinköpta Cityhalsduken packades ner illa kvickt... Jaha, här sitter vi under samma måne men ljusår ifrån varandra både i mil räknat och i stämning. Men antagligen med samma lycka i kroppen.

Snöflingan, Bacopa eller Sutera cordata, verkar vilja fortsätta att blomma tills de riktiga flingorna kommer.
Nu är kvällens stora fråga; tända brasa eller hoppa ner i sängen med nya nummer av Tove - Hem och Trädgård, Allt om Trädgård och Fixa Vinter... Dilemma. Någon som tycker synd om mig???

Fuchsia 'La Campanella'
Ett litet PS. såhär på slutet: Ikväll när jag kom in och det hade mörknat tittade jag ut och fick se att VresrosLottagrannen hade fått till det med elektrikern... vilken fin utsikt jag fick från altanen. Tack Lotta!


Grannens ljus i mörkret


3 kommentarer:

 1. Vilken tur att Vide har fått den knasigaste mamman.
  Unnar dig varenda sekund i trädgården idag.

  Kram
  Anna

  SvaraRadera
 2. Ja sådana här dagar som idag - vi hade också toppenväder - vill man bara UT så fort som möjligt och sen vill man inte gå IN...

  Pysen ska vara glad att han har en knasig mamma!

  Kram Anna Vattenkanna

  SvaraRadera
 3. Livgivande är ett bra ord för tiden man tillbringar i sin trädgård tycker jag.

  Kram!

  SvaraRadera

Jag blir jätteglad om du skriver en hälsning.

Har du ingen egen blogg eller googlekonto, klicka i Anonym så kan du skriva en hälsning ändå.