söndag 30 maj 2010

Bara min dag.

Till min stora lycka blev det tillökning i Bentley-familjen i dag! För tredje Mors Dag i rad har jag fått dessa underbara engelska trädgårdsredskap med handtag i ask! I dag blev det en handkultivator. Var naturligtvis tvungen att testa den direkt. Den verkade väl stor innan jag började använda den, men så fort jag satte den i jorden begrep jag att den var noga uträknad för arbetet.

fredag 28 maj 2010

Mummakväll!


Att bara sitta och njuta av och i sin trädgård är en ynnest av makalöst slag. I kväll satt jag i en solig varm hörna av altanen och sippade på ett glas vin, läste nya Allt om Trädgård och insöp allt ifrån solnedgång, småfåglarnas irrande virrande till den kapitalistiska synen av vår nya grill... Kunde inte alla få ha det såhär? Vilken värld vi hade haft...


Nu kryper jag in under en filt med en kopp the och tittar på Trädgårdsfredag. Sen hoppas jag på ett rejält regn och åskväder att somna till.

onsdag 26 maj 2010

Planta full av isotiocyanater.

Dagens roligaste köp (det andra jag köpt idag är mat...) gjorde jag på Blomsterbörsen Garden när jag och Videpricken (han är verkligen prickig nu!) tog en promenad mot kvällningen. Kan någon gissa vad detta är?



Wasabi japonica, den äkta wasabin som japanerna äter. Inte den grönfärgade pepparroten som dom lurar i oss här hemma. Spännande att prova på att odla den. Tror väl inte att jag kommer att skörda något på roten men jag läste att man kunde använda bladen som salladsblad eller "giv dem et hurtigt upkog i soyasovs". Eftersom den odlas i Japan i vatten, eller allra helst i rinnande vatten om det ska vara riktigt fint, får jag väl odla den i duschen allra minst för att få den att överleva. Det kanske blir en utmaning. Får dessutom skaffa mig ett torkat hajskinn eftersom roten skall rivas på ett sådant för att bli riktigt bra. Nä, visst, jag skulle ju inte skörda av roten skrev jag ju precis. Då slipper jag ju det krånglet. Men om någon råkar ha ett hajskinn liggandes hemma så bara frankera och skicka...Kan ju alltid bjuda på min hemlagade sushi som tack.

tisdag 25 maj 2010

Vresrosorna

...så heter numera vårt trädgårdsgäng. Ett mycket passande namn på oss tyckte vi allihop, åtminstone var det ingen som vågade ha någon annan uppfattning i gårkväll. Mycket i en beskrivning av en vresros passar ju in på oss...sprider sig, taggig, nervig (beskrivning av bladen) och trivs förträffligt på våra havsstränder. Det vetenskapliga namnet är ju Rugosa vilket betyder rynkig..

Trädgårdsutflykten blev bokad till i juni och vi tänker hinna med tre stopp (ok, fyra då, Kerstin vill ha ett stopp för medhavd matsäck också). Cedergrens på Råå, Löddeköpinge Plantskola och Tirups Örtagård blir våra mål. En alldeles lagom runda för att tömma plånboken inför semestern...Så att där sedan finns rejält med plats för hela semesterkassan, menade jag ju...

Helgen innan tänkte jag hinna med Trädgårdsrundan nere i mina hemtrakter. Brukar försöka att inte missa detta härliga arrangemang. Vilka trädgårdar som visas upp! Man blir alldeles sprängfylld av transpiration...inspiration, skulle det stå!

måndag 24 maj 2010

En runda runt huset

...för att se dagens utslagna blommor. Något som ändrat sig sedan igår? Det är väl jag och pensionärerna på gatan som går våra rundor (och grannen Lotta naturligtvis!). Kan undra vad jag ska göra när jag väl blir pensionär? Jag har ju liksom redan gjort mitt när jag väl är där? Får hoppas att sambon står för löftena att han ska köpa husbil när jag är gammal nog....


Strandtrift 'Vesuvius' med flikbladig blodfläder 'Black Ruby' i bakgrunden. Jisses, vad det är torrt nu!


En röd taklök har sällskap av en sån där liten söt rosa murkryparsak...minnet för namn är som en pensionärs också...



En syra med underbara röda strimmiga blad bredvid fänrikshjärtat som kan vara en 'Stuart Bootman'.



Favorit som man knappt ser när man går förbi. Aquilegia 'Chocolate Soldier'. Än mindre vill kameran fånga den.



Spindeltulpan 'Acaminata Pre 1813' framför buxbomklot. Därbak skymtar en narciss som jag köpte i Cornwall för något år sedan, 'Camilla Duchess of Cornwall'



Ännu en tulpan, som tacksamt kommer tillbaka varje år, 'Caroussel'.



Minnet...någon? En getrams, va? Variegerad är den iallafall.



Rhododendron. Alldeles säkert en vanlig yaku...schi...ma....nåt. En sådandär vanlig alltså. Direktimporterad från Båstad.



Min spontana äng. En hög upponervända grästovor som är framtidens projekt.



Gullvivor och en vit...hrm, nä, nu ger jag snart upp!!



Mera gullvivor och fotblad. Tidlösans sommarblad gömmer sig i ormbunkarnas skugga.



En trädgårdsiris som fått flytta med mig från mitt gamla hus.

Min vattkoppsprickiga son tillät mig få ner lite purjolök, broccoli och annat smått och gott i jorden idag. Hoppas nu att mina vänner vädret och värmen tillåter mig att behålla det.

I kväll ska det bara pratas trädgård!

För då ska vi hem till en av damerna i vår lilla "trädgårdsklubb". Så härligt befriande att äta och dricka gott samtidigt som man får utlopp för trädgårdsprattjattjatterbubblet! Gänget består av sju bruttor fulla av trädgårdstankar. Allt från 25 åringen (hm...hoppas att jag inte klampar i klaveret nu!)som just fått sitt första barn till 50-plussaren (nu är jag verkligen ute på hal is.....) med vuxna utflugna dylika. Vi är alltså ett brokigt gäng som har ramlat över varandra p.g.a vårt gemensamma intresse. Underbart! I kväll blir det även lite planering för vår utflykt vi snart ska göra. Verkar som om Skåne ska få sig ett besök av oss. Löddeköpinge Plantskola och Cedergrens har det pratats om. Tror jag ska gå ut och se om jag kan ta med mig några växter. Kanske har något som kan delas och glädja någon av gummorna.

fredag 21 maj 2010

Olivblomsdoft

Man upptäcker och lär sig något nytt hela tiden. Som igår när jag planterade om mina olivträd. Rätt som jag stod där och grejade slogs jag av en enormt underbar doft!!!! Jisses, var kom det ifrån? Vad doftar det som? Vad påminner det mig om? Det var olivblommorna som doftade!! Herregud, vad dom doftade! Och dom påminde i doften om något....men jag kan inte sätta tummen på det! Har gått och nosat idag också men inte kunnat komma på vad det är det minner mig om. Hjälp mej!

I dag har min Clematis atragene 'Pointy' slagit ut sina blommor. Det är en riktig goding som jag köpte på Höråsens plantskola förra året. En blomma helt i min smak. Vilka färger! Eller ofärger som någon sa....

måndag 17 maj 2010

Stjärnflocka

Så fick väl jag för att jag bestämde mig för att sommaren kommit. Idag kunde bara en oplanterad Astrantia locka ut mig i den kylslagna fuktiga trädgården. Det blev en snabbplantering bredvid den plantan som redan finns därute. Ska bli väldigt spännande att se om det är en likadan eller om blommorna skiljer sig åt. Jag har tyvärr inget namn på någon av de tu, men det gör ingenting. Stjärnflockan är min favorit bland blommor (en av dom). Kan undra varför jag inte har fler egentligen? Det får bli ändring på det. Har försökt att fröså bl.a 'Sunningdales variegated', som är en riktigt läckerbit, ett flertal gånger och efter konstens alla regler men aldrig att det har blivit resultat (mer än en gång när ett av fröerna grodde och sedan antagligen blev mat åt sorgmyggorna...) Antagligen har jag fått för gamla frön. Har lärt mig att dom mister sin grobarhet ganska fort.

Tirups Örtagård


För några veckor sedan fick Tirups Örtagård ett besök av mig, sambon och minstingen Vide. Vi hade andra ärenden att göra i Dalby utanför Lund, och som av en händelse råkade jag minnas att detta härliga ställe för trädgårdsfreakar låg alldeles intill.


Man kan gå där och strosa runt hur länge som helst. Butiken, plantskolan, örtagården...och sedan en god fika mitt ibland växtligheten.


För barnen finns här också en spännande miljö (nu menar jag naturligtvis den härliga lekplatsen...urnan här var det nog inte meningen att barnen skulle få leka i, fast det var det som tur var ingen som såg).


På hemvägen stannade vi till uppe på åsen (Hallandsåsen...) och fullkomligt badade i vitsippor


innan vi våldgästade föräldrarna i Båstad. Vilken underbar dag. En alldeles vanligt ovanlig vardag.

Livsfarligt område


Ibland, men bara i bland, kan jag förstå sambons förståsigpåighet. Eller förstå och förstå, jag kan förnimma en aning av sanning i hans påstående. Som idag på morgonen när mitt sängbord ropade på mig. -Hjälp mig innan jag välter! Sambon har förklarat för mig otaliga gånger att man inte kan stapla så mycket böcker och tidningar på sängbordet. För det första ser det hemskt ut och för det andra bångnar snart bordet. Men hur kan man sortera bort allt man läser hela tiden? Och det kommer till sådant som måste läsas hela tiden. Sambon har även påpekat att jag inte längre är en student, då hade han kanske haft förståelse. Nåväl, i morse fick jag rensa lite. Jag insåg att jag hade ett exakt 58 cm högt torn av litteratur bredvid mig....bara trädgårdslitteratur!!


Insåg också att det måste ha varit livsfarligt för mig att sova i närheten av den högen. Minsta lilla vibration i sänghalmen hade ju kunnat få tornet att välta över mig!! Så tack kära sambo för att du upplyser mig och talar mig till rätta när jag som bäst behöver det. Gör det gärna fler gånger då jag ej förstår mitt eget bästa (han läser inte det här, vad trodde ni?!?!)

söndag 16 maj 2010

Rabarbertid

Här kommer Rabarbern med buller och bång
det verkar som jorden har blivit för trång.
Den spränger sig upp, jag hör hur det knakar,
det är ju nästan så jorden skakar.
Tänk vilken kraft
i Rabarberskaft
- och tänk hur Rabarberpaj smakar!

(ur "Majas lilla gröna")


Idag var det dags för årets första rabarberpaj. Äntligen kan man plocka ur trädgårdens förråd! Det kommer nog bli många framöver. Dagens paj blev ganska så ogod (så blir det när en hastig paj skall bakas utan recept och måste vara både gluten och mjölkfri, samt att man samtidigt försöker vara innovativ!) men rabarberna dom var det inget fel på! Åhh, vad gott det är från egna täppan! Jag tjatar om det ofta men jag måste ju få alla att begripa att man ska odla sin egen mat!! Det är en tillfredställelse både för gom och själ.



Jag har två sorter av rabarber. En 'Champagne' och en 'Embliz'. Skillnad? Har för mig att 'Embliz' ska ha mindre oxalsyra, vilket ju ska vara bra för mindre barn. 'Champagne' har jag läst någonstans att den skall ha mjällare skal....och säger de lärde det så är det väl så.

lördag 15 maj 2010

Vilken kväll!


Det blev en eftermiddag som var så kvav att svetten lackade och kvällen blev ljummen och härlig. Vi satt ute länge innan kvällsbrisen gjorde sig påmind. Nu har jag bestämt att sommaren är här för att stanna. Basta Dansken och SMHI!

Sommar´n kom...

...i går vid lunch och försvann sedan igen. Skönt med lagom portioner av den så att man inte hinner tröttna...
Vi hann sitta en stund och njuta av Vides magnolia.


När han föddes för 2 år sedan fick han en Magnolia Soulangeana, Praktmagnolia, av faderskusinerna Törngren. Den blommar nu för första gången. Fast detta är en planta på bara dryga metern med trettiotalet blommor och knoppar är den 100 gånger vackrare än de överdådiga stora Magnolior man ser på andra ställen Man kommer in i ett lyckorus när man tittar på den! Hoppas inte Vide flyttar hemifrån än på ett tag, och OM han gör det får vi hoppas att han glömt att den är hans....

Häromdagen körde jag förbi Netto. Vet att dom ibland har växter till ett hutlöst konkurrenskraftigt pris. Jag släppte blicken från vägbanan för ett ögonblick och såg någonting misstänkt likt uppstammade olivträd.
Tacka gud att det är en rondell byggd i även den gatukorsningen nu...Med andra ord inget trafikkaos p.g.a viktiga händelser i medelålders dams liv. Hem kom jag iallafall med olivträd för 129 kr stycket. Tänk vad glad sambon blev när jag berättat hur mycket pengar vi just sparat!

torsdag 13 maj 2010

Var blev våren av...

...den kom liksom av sig. Åtminstone värmen. Trädgårdens växter verkar vara nöjda ändå och smyger sig upp som om allt e fridens liljor. Som om inte jag behövs därute för att pusha på och hjälpa till....för när det är såhär kallt som det varit de senaste dagarna finns plötsligt inte lusten på samma sätt att vara ute. Men vilken grönska! Jisses! Det är så grönt att man nästan får ont i ögonen!




Ja, nu hamnade jag här, på bloggen. Det tog mig lite tid att ta det stora klivet över från min hemsida. Jag provar här ett tag så får vi se hur jag trivs. Det är ju så kul att pilla med hemsidan, men den där tiden över till att göra det finns ju inte... så detta är säkert ett bättre alternativ. Välkomna att följa mig och min trädgård!

Komposten. Denna lunga i trädgården. Eller ska man kalla den för trädgårdens hjärta? Annars behöver man ju inte kallad den för något annat än vad den är...Det är dags att gräva ur lite av årets hemmajord. Rabatterna ropar efter lite godis! Har föresten just läst den enda boken man behöver för att förstå sig på komposten, Kompostboken av Ken Thompson. Rekommenderas!